torsdag 16 december 2010

Gästinlägg: Jag besöker Karolinska Institutet


Under året som gått har medlemmarna på Kamratpostens hemsida för barn och unga fått möjlighet att forska med riktiga forskare från Karolinska Institutet i Solna via internet, i projektet "Lilla medicinpriset".

Nio utvalda forskare/doktorander hade hand om varsin forskningsmånad, med olika teman rörande människokroppen, t.ex: Gener och DNA, celler, bakterier och virus, hjärnan och minnet, m.m.
(Bild från Kamratpostens hemsida)
Forskarna publicerade fyra uppdrag varje månad som dem som ville och var intresserade fick svara på. Uppdragen kunde vara frågor eller enkla experiment som barnen/ungdomarna själva fick forska om hemma och sedan svara på i forskarklubben.

Varje månad utsågs en "Månadens forskare" bland barnen och ungdomarna som forskat i klubben. I slutet av året fick alla Månadens forskare från de nio månaderna resa till Stockholm och besöka Kamratpostens redaktion och Karolinska Institutet. Jag var en av dem.


Vi anlände till hotellet måndagenden 13:e december, där vi sov över en natt. Dagen därpå möttes vi upp av projektledaren Jennie. Ingen av oss hade träffat de andra sedan innan, men vi pratade allihop som om vi känt varandra länge. :)

Sedan tog vi tunnelbanan till Kamratpostens redaktion där vi fick träffa chefredaktören Ola Lindholm och några av de personer som gör tidningen. Efter en rundvisning på kontoret och en trevlig pratstund åkte vi tillsammans in till Karolinska Institutet i Solna där vi träffade några av de forskare som handlett oss under året. Sedan var det dags att tillkännage vinnaren av Lilla Medicinpriset. Vinnaren blev Michelle Atlas från Skåne! (Grattis!)

Sedan fick vi avnjuta en speciallagad lunch på restaurang Svarta Räfven bestående av bland annat sill, kaviar och ostpaj till förrätt, och ett fint julbord.

Resten av eftermiddagen ägnade vi oss åt lite experiment och laborationer i ett riktigt forskarlabb. Vi fick lära oss mycket om kroppens anatomi och hur det fungerar. Sedan fick vi göra ett par häftiga experiment, inkluderande självlysande slime och torr-is (koldioxid i fast form). Det coolaste tyckte många var att göra stora gasfyllda såpbubblor av torris och varmt vatten.

Efter en mycket innehållsrik dag fylld med häftiga upplevelser och spännande möten var det dags att ta farväl av alla och resa hem.

Alla som deltog håller med om att vi måste göra om "Projekt Lilla Medicinpriset" igen!


/Sofia

1 kommentar:

  1. Hej Sofia
    Vilken fantastisk upplevelse du har varit med om! Roligt att det gick så bra för dig

    SvaraRadera